Selecteer een pagina

Eén van de meest belangrijke boeken die er op dit moment te lezen is, is De Edele Kunst van Not Giving A Fuck. Je hebt misschien mijn recensie van hoofdstuk 1 gelezen, waarin schrijver en entrepreneur Mark Manson zegt: Doe Geen Moeite, geef minder fucks en leer omgaan met tegenslag.

De titel van het 2e hoofdstuk is ‘Geluk is een probleem’.

In dit hoofdstuk legt Mark Manson uit dat het probleem is dat we vaak pijn enorm uit de weg gaan. We denken allemaal dat geluk op een stralend strand liggen is. Zonnetje erbij, een heerlijk drankje, dat mensen aan je bedje komen brengen, veel bloedmooie meiden die naar je glimlachen, dat is geluk!

Terwijl: problemen komen in het leven. Hoe dan ook. Period. Wat je ook doet. Als je thuis blijft omdat je het eng vindt om in je eentje naar dat feestje te gaan, dan ga je je thuis vervelen. Als je wel gaat, dan moet je je sociale angst overwinnen en mensen gaan aanspreken.

Als je besluit om binnen twee jaar een oude Volvo te willen kopen van dik 30.000 euro, dan heb je een probleem voor jezelf gecreëerd. Je moet gaan werken, een bank beroven, van vrienden geld lenen of gaan beleggen; je moet geld verdienen.

Problemen komen er toch, zegt Mark Manson, maar kies goede problemen. In mijn geval betekent een goed probleem, bijvoorbeeld: kritiek op de berichten die ik plaats op de sociale media.

Waarom dat een goed probleem is? Omdat ik weldegelijk al deze kekke stukjes wil schrijven, omdat ik veel bezoekers op deze site wil, die dan hierboven ook nog allemaal even zien dat ik een cabaretprogramma speel en deze gaan boeken. Ik wil graag schrijven en veel gelezen worden en spelen en de kans dat dit niet zoveel gebeurt, dat het muisstil blijft, er geen reactie komt, of mensen lullig gaan reageren dat is het ‘probleem’ dat onvermijdelijk op mijn pad komt.

Voor jou kan het iets anders betekenen: misschien wil je moeder worden. Dan zadel je jezelf op met heel veel problemen. Je kan een miskraam krijgen, je moet sowieso een man vinden, je kunt 9 maanden misselijk zijn. Het kind kan helaas iets ergs gebeuren. Maar als jij een kind wil, dan zijn dat de problemen waar je voor kiest.

Je kunt ook kiezen om geen kinderen te nemen en je dan heel leeg en eenzaam te voelen, of steeds een steek in je hart voelen als je een zwangere andere vrouw ziet lopen op straat.

Mark schrijft: ‘Het ware geluk schuilt in het vinden van de problemen die je leuk vindt om te hebben en leuk vindt om op te lossen.’

Wat ik zelf een prachtig inzicht vond is deze:

Als je gevraagd wordt ‘Wat wil je van het leven?’ dan kom je waarschijnlijk met een redelijk standaard antwoord. ‘Een gezin, lekker weekendjes weg, of dus die zogenaamd onbezorgde strand dag.’

Welke pijn wil je in het leven?

Maar een vraag die veel beter is om te stellen, zo zegt Mark, is: Welke pijn wil je in het leven? Waar ben je bereid voor te vechten?

Ik vind dat fantastisch omdat, heel concreet, er dit weekend, en sowieso de afgelopen weken toch stiekem een slachtofferschap in mij was gekropen. Ik voelde me de miskende zak hooi, die totaal ten onrechte steeds niet krijgt wat hij wil. En waar hij recht op heeft.

En dit weekend zat ik in Wijk aan Zee. In mijn eentje. En daar kan ik me dan heel somber en zielig om voelen. Miskent en ook bij vlagen een totale mislukkeling. En verveeld. ‘Hoe kom ik deze twee dagen door?’ denk ik dan heel ernstig.

Terwijl bovenstaande vraag, ‘welke pijn wil je in het leven, waar ben je bereid voor te vechten’ gaf me de nodige schop onder de reet om te knallen voor mijn stukjes, omdat ik dat geweldig vind om te doen. Om weer toffe teksten te schrijven. Misschien met wat meer bescheidenheid, hartstochtelijk gaan voor mooie stukken, mooie voorstellingen, wetende dat daar ook bergen aan teleurstelling bij horen. En natuurlijk en enorme fuck geven om afwijzing.

Stukken die niet lukken, scènes die verdomme toch veel te flauw zijn. Gaat allemaal gebeuren.

Ik zie er tegenop, en kijk er naar uit.

Bestel hier de Nederlandse of Engelse versie van De Edele Kunst van Not Giving A Fuck van Mark Manson.