Selecteer een pagina

6 mei 2017…

Als één ding mij de afgelopen jaren vreselijke buikpijn heeft bezorgd dan is het wel een constant gezeik met geld. Het was er nooit of steeds net niet of veel te weinig. Het woord ‘tureluurs’ is op zeker uitgevonden voor deze laatste jaren in mijn leven.

Ik ben er nog niet helemaal van bekomen en hoewel ik schrijven heerlijk vind, vind ik hierover schrijven nog best pittig.

Hoe keer ik het tij en ga ik genieten?

Goed, vooruit dan maar: welke lessen kan ik leren uit de financiële worsteling? Wat ga ik nu totaal anders doen? Hoe ga ik het tij definitief keren? Want dat ik dat ga doen, dat staat vast. Welkom bij mijn Geld Maakt Wél Gelukkig Challenge.

Even kort de situatie: De afgelopen acht jaar ben ik zzp-er geweest. Ik heb het meest gewerkt als trainingsacteur, als trainer en ik noemde mezelf op een gegeven moment: Stand Up Consultant. Goed gevonden, nietwaar? Ik had een cabaretshow voor bedrijven, die ook verkocht is geweest.

Bijbaantje

Ik heb mijzelf een paar keer opnieuw proberen uit te vinden: ik stopte met veel lawaai als trainingsacteur, ik ging me alleen nog met cabaret bezighouden. Na heel, heel veel tegenzin had ik op een gegeven moment wat bijbaantjes. Ik heb voor 10,50 euro voor goede doelen zitten bellen. Dieptepunt: na 8 maanden vroeg ik aan de dame die erover ging of het misschien 11 euro kon worden, maar nee dat kon niet: ik haalde net niet de daarvoor gestelde targets. What the fuck? Op wat voor spoor was ik beland?

Of ben ik nu veel te streng en moet ik lief zijn en trots dat ik dat dan toch maar deed? Want ik ging ook nog marketing doen bij een trainingsbureau met een opdrachtgever waar ik nogal nerveus van werd. ‘Doe eens lief, doe eens sympathiek, doe mij eens zien staan, eikel!’ Dat had ik wel eens willen roepen.

Volg je hart

Wat ik het liefste doe en deed? Gewoon cabaret maken vanuit mijn hart! En stukkies schrijven. En daar ben ik ook naar toe gegroeid, naar het meer en meer vanuit mijn hart creëren. Ik geloof er namelijk zo in: ‘Just Be You’ ‘Volg Je Hart!’ ‘Follow Your Dream!’ Vorig jaar schreef ik in korte tijd de voorstelling Prettige Feestdagen. Over het volgen van je hart, over de vraag: hoe maak je er iets geweldigs van, ondanks je onzekerheid.

Het punt is alleen: bij dat plan, zo enorm vanuit mijn hart, zat geen financieel plan. Ik ben daar wéken mee bezig geweest, prachtige weken, fijne mensen ontmoet, mijn stem gevonden, maar… ik heb er denk ik 250 euro mee verdiend. Hoe moet ik daar nu op terugkijken? Blij trots? Of toch: domme actie?

Want de afgelopen jaren… herinner ik me de paniek: dat ik 5 dagen voor het einde van de maand nog niet wist hoe ik de hypotheek zou betalen. En dat terwijl ik net een maand daarvoor met buikpijn gebeld had met de hypotheekverstrekker, omdat ik toen al een achterstand had! De hypotheekverstrekker was de moeilijkste niet, nieuw beleid, rustig meedenken met de klant, samen naar een oplossing zoeken, maar toch lukte het me niet meer de ademhaling rustig te krijgen. Hoe moest ik dit oplossen?

Uiteindelijk redde ik toch nog mijn reet, een bevriend zakenpartner gunde me een opdracht. Tijdelijk was ik gered, want daarna kwamen er nog heel wat rekeningen die net niet betaald konden worden, moest ik nog eens bellen met ING, en nog eens. Kijk, ik heb in al die jaren altijd mijn uiterste best gedaan de schade te beperken. Ik ging geen rekeningen negeren, had behoorlijk overzicht. Ik heb – dat moet ik mezelf nageven – ook nooit aanmaningen en boetes gekregen of in elk geval nooit dat er incassokosten kwamen. Het enige wat ik niet meer wist tegen te houden was dat ik te lang rood stond en dat die rekening, vorige herfst, werd geblokkeerd. Dan kun je dus per maand nog eens 100 euro verplicht terug betalen. En ook nog eens 100 euro erbij voor de creditcard die geblokkeerd is.

Brood, broccoli en goedkoop bier

Ik herinner me dat vrij en zonder al te veel na te denken lekker uit eten gaan er nooit in zat… Zomaar spontaan een tof overhemd kopen waar ik verliefd op was geworden, van een eurootje of 80? Kansloos. In lichte paniek geld pinnen zodat ik de komende weken nog wel brood en broccoli en goedkoop bier kon halen en de automatische betalingen er niet dwars doorheen kwamen? Is vaak gebeurd. Op vakantie naar een leuk buitenland? Nope, niet aan de orde.

Maar wat ik vooral herinner van de laatste jaren dat is al die keren dat ik niet de stad in kon om lekker drankjes te doen en op avontuur te gaan. Gewoon drankjes doen. Dat kon zo vaak niet. Dat vind ik echt verdrietig. Ik woon verdomme in Amsterdam, ik ben single en dan geen geld om gewoon biertjes te gaan drinken in de stad. WHAT THE FUCK. Ik bedoel: slimme gozer, kwaliteiten zat en dan toch dit… What the fuck.

Wat is er misgegaan? Eén van de dingen: Op dit moment betaal ik zo’n 450 euro aan leningen terug, per maand. Elke maand weer.

En ik heb misschien toch niet een goed inschattingsvermogen. Ik dacht vaak dat het goed kwam, echt. Ik heb het tegen vrienden gezegd: vanaf nu sowieso elke maand standaard ongeveer 3000 euro, dat kan niet missen. Als ik weer eens een succesje had, want die waren er ook af en toe, dan ik wist het zeker. Deze slimme, intelligente, fijngevoelige man wist het zeker. Misschien past hier een beetje compassie? Dat je dus én heel slim bent enzo, maar ook dingen verkeerd kan inschatten?

Heb ik toch te vaak het advies van vrienden in de wind geslagen? Ze zeiden: zorg dat je een vast baantje hebt, al is het voor twee dagen in de week. Ik heb dat zo vaak gezien als iets onmogelijks. Een vaste baan van zeg 24 uur per week. ‘Nee, echt! Dat kan niet, want dan kan ik niet mee ‘ja’ zeggen tegen mooie opdrachten.’ Ik wilde gewoon succesvol zijn met míjn kwaliteiten, met mijn verhaal en niks anders.

En ik ben er nog niet helemaal uit wanneer je nu eigenlijk wél of juist niet je hart moet volgen! Weet iemand dat? Zag je laatst College Tour met Ed Sheeran? Zijn gouden tip aan het eind was dat je hélemaal voor je droom moest gaan. Helemaal, 100%! Geen plan B. Maar… plan B was juist wat ik mistte!

Goed. Tot zover de onvolledige analyse.

DIT MOET ANDERS. En ik ga dit probleem tackelen. I am going to nail this. Period. Ik wil mooie inspirerende boeken kunnen kopen als ik dat wil. Ik wil uiteten kunnen gaan. Ik wil mooie kleren kopen. Op vakantie. Leven als een leuke single in Amsterdam. Ik wil mensen trakteren op een heerlijk ‘hapje eten’, ik wil me kunnen richten op mijn talenten en geld is daarin een fantastisch middel, een noodzakelijk middel.

Ik ga mezelf een inspirerend financieel doel stellen. En ik ga er over bloggen. Omdat ik het niet alleen wil doen. Omdat ik het leuk vind. En misschien herken je je soms in mijn zoektocht.

Everything is Figureoutable.

Ik luister momenteel naar een podcast van Marie Forleo, een Amerikaanse businesscoach die ik bijzonder inspirerend vind. De podcast heet ‘How To Get Anything You Want’ en ik ga het laatste restje cynisme over die titel de deur uit trappen. Marie vertelt gewoon een goed realistisch verhaal. Natuurlijk kun je niet alles krijgen wat je wilt en loopt het leven zoals het loopt. Maar zolang ik gezond ben… is het fascinerend om te zien hoe het werkt met een échte beslissing nemen. Met commitment. Met exact zijn in wat je wilt. Specifiek en meetbaar. Het is boeiend om om te gaan met de angst om ergens helemaal voor te gaan, met de onzekerheid en buikpijn.

Het mantra van Marie is: Everything is Figureoutable. Alles is uit te zoeken. Vind ik een goed mantra.

En ik heb mijzelf dit doel gesteld: vanaf zeer binnenkort ga ik elke maand 3000 euro verdienen. Dat kan nog net iets specifieker. Oké. Vanaf 1 juli wil ik 900 euro per maand gaan af betalen en 1750 euro per maand om rekeningen van te betalen en het leven te vieren. Ja, dat is 2650 euro.

Hoe ik dat met name in de zomermaanden ga realiseren dat weet ik nog niet, maar dat is natuurlijk een onderdeel van ambitieuze doelen stellen. Dat je soms niet weet hoe en dat je dan dus door moet brainstormen.

Dit is het plan so far… Een basisinkomen en daarnaast nog tijd hebben om mijn voorstelling Prettige Feestdagen te spelen. Ik ga deze show een klein beetje ‘tweaken’ zodat hij voor bijeenkomsten en congressen ook interessant is. Misschien De Volg Je Hart show…

Concreter heb ik het volgende besloten:

  • een basisinkomen verdienen bij één of meer Buitenschoolse opvanginstellingen. Leuke dingen doen met kinderen, dramales, spreekbeurttraining: dat ik er niet eerder op kwam! (ik ben opgeleid creatief therapeut, ik heb de papieren)
  • uitsluitend cabaret en columns maken over onderwerpen die mij echt boeien…
  • samenwerken met Theaterbureau Van Engelenburg, dat mijn show gaat verkopen aan organisaties. Maar wel on my terms, dus over onze mindfucks, geloven in jezelf, doelen stellen, uitstelgedrag, zelfmanagement! Hashtag: superveel zin in.
  • doorgaan met mijn succesvolle blog voor Bedrock (60 downloads van het e-boek Feel The Fear And Do It Anyway in één week tijd.)
  • bloggen en er betaald voor krijgen
  • buren helpen met sauzen en verven

Met twee voorstellingen per maand én de basis bij de buitenschoolse opvang moet het al gelukt kunnen zijn. Maar één ding heb ik de afgelopen jaren gemerkt: dit soort calculaties zijn niet mijn sterkste kant. Hoewel ik nu volgens mij wel echt heel goed heb doorgerekend wat ik nodig heb.

We schrijven nu begin mei en voor de komende weken moet er echt nog iets gebeuren. Er moet nog 1500 euro binnenkomen voor ’t eind van de maand. Minimaal. Daar word ik een beetje zenuwachtig van, want ik heb geen idee hoe, maar zoals Marie het zegt: Everything Is Figureoutable.

Next step: heel concreet nadenken over allerlei ideeën om misschien wel heel binnenkort mijn voorstelling te spelen. En als er mensen zijn die weten hoe ik alle leningen op één stapel kan gooien tegen een veel gunstiger rente, dan houd ik mij aanbevolen. Sowieso een financieel expert die graag tegen exposure mij in de gaten wil houden: graag! Nog meer tips? Heel graag.

Hoe dan ook, i’ll keep you posted.