Selecteer een pagina

Picture this: je hebt een date. Over een uur stap je op je fiets. Leuk, in Oost in een café waar je nooit komt. Zin in. Leuk type ook, die date. Hij leest boeken en hij is psycholoog. Je komt net onder de douche vandaan, je kleren liggen op je bed. Niet te sexy, maar toch… En dan komt er een appje binnen. ‘Het gaat me toch niet lukken.’ Hoe reageer jij?

Lig jij drie dagen in bed te huilen en denk je de hele tijd ‘dit heb ik altijd, ik heb altijd pech en alle mannen vinden mij lelijk’ Of ben je meer het type van ‘ik ben benieuwd of de date oprecht nog zin heeft me te zien en anders wel jammer, maar goed… op naar de volgende date!’

Je zult zeggen: ligt er aan, als die man alleen dat appt en verder niks ben ik wel echt nijdig. Wat een lul.

Ok, kan… maar ga je aan jezelf twijfelen, begin je op de bank te piekeren over jezelf? Of maak je het niet persoonlijk?

Of nog iets: Je komt op je werk. Je gaat langs de koffiecorner, je zet die lekker cappuccino voor jezelf, gaat achter je bureau zitten en dan staat één van je medewerkers voor je en je weet het meteen. Je had om half 9 met ‘m afgesproken en het is nu tegen half 10. Mega kak.

Hoe neem je dat mee de dag in? Natuurlijk zeg je sorry, maar wat zeg je daarna tegen jezelf? Neemt het gevoel dat je mislukt bent bezit van je? Denk je dingen als: ‘Wat is dit voor raar gedoe, hoezo vergeet ik zo’n afspraak?’

Ikzelf ben vaker dan mij lief is veel te streng voor mijzelf. De realiteit is: jij lijdt, ik lijd, zo gaat dat. In sommige dingen ben ik tamelijk briljant, in andere dingen minder en sommige dingen vind ik gewoon moeilijk. Ik vind dit zelf dus een gênant voorbeeld, maar ik kan er dus echt slecht tegen als er maar 1 of hooguit 2 likes komen op een bericht op Facebook of Linkedin. Ik kijk er dan naar – al een kwartier nadat ik het gepost heb, sneu wel eigenlijk – en dan bekruipt me zo’n naar gevoel van… ja, eigenlijk verdriet. Of boosheid, dan denk ik: stelletje fockers geef eens een like! En dáár ben ik dan weer heel pissig over, ik roep dan: Johan, laat het los!!

Ik ben al wel even bezig met ‘dit loslaten’. Met écht zien dat het mijn perceptie is die hierin ingewikkelde gevoelens oproepen. Ik leg er zelf betekenis in. Die niet hoeft te kloppen, sterker: waarschijnlijk niet kloppen. Maar waar het mij nu om gaat: dat ik er al lang aan werk, dát gebruik ik dan als stok om mee te slaan. ‘Je bent hier al zo lang mee bezig…’

Ben jij met andere woorden ook streng voor jezelf, of verzuip je soms in je eigen tegenslagen? Deze 3 kenmerken van zelfcompassie helpen je naar een leven waarin je chill bent met jezelf!

De Amerikaanse Kristin Neff is dé expert op het gebied van zelfcompassie. Toen ik deze term laatst bij iemand gebruikte begreep diegene niet direct wat ik bedoelde. Is zelfcompassie jezelf uit de wind houden en steeds als je een beetje tegenslag hebt jezelf trakteren op een zak chips? ‘Ach, je hebt het ook zo zwaar, neem er ook nog maar een reep chocolade bij! Al die kutdates ook!!’

Nee, dat is het niet, dat is geen zelfcompassie.

Dr. Kristin Neff onderscheidt in zelfcompassie drie componenten.

  1. Self-kindness vs Self-Judgement

Als je date afzegt, of als je al 35 dates hebt gehad, de afgelopen 5 maanden, als je niet zo goed bent in plannen of wat dan ook: wees warm en begripvol naar jezelf. Stel je voor hoe een vriend van je zou reageren. Zij zou zeggen: ‘Ach, ja, jeetje, je bent net een mens, hè? Het is ok.’ En als ’t echt een tof iemand is, voegt ze toe: ‘Je kunt natuurlijk wel kijken hoe je er beter in kan worden, want je hebt er last van. Maar je bent natuurlijk helemaal ok.’

  1. Common humanity vs Isolation

De problemen die jij hebt, die hebben 100 anderen ook. Ik bedoel: 100000 anderen. Ook Mark Manson schrijft in het boek De Edele Kunst van Not Giving A F*ck waar ik vorige keer wild enthousiast over schreef dat wij allemaal mensen zijn, met allemaal problemen en dat zoiets als een persoonlijk probleem eigenlijk niet bestaat. Dat zegt ook Kristin Neff hier. Je bent niet de enige met tegenslag ook al voelt dat vaak zo. ‘HEB IK WEER!’

‘The very definition of being “human” means that one is mortal, vulnerable and imperfect.’

Ik vind dit herkenbaar, omdat ik bij tegenslag toch vaak kan denken dat ik de enige ben. Dat kan dan diep in je systeem zitten.

Terwijl de gedachte ‘we hebben allemaal tegenslag’, ‘iedereen is in z’n leven wel eens de klos’, dat is én realistisch en het zorgt voor minder paniek of gevoel van ellende. Tamelijk belangrijk omdat dit het verschil kan betekenen tussen een hopeloze k*tdag waarin je naar de supermarkt gaat om allemaal troostdingen te kopen, je zelf vol te stoppen met chips, chocolade of een paar drankjes te veel en dat je weer begint met roken, of dat je een uurtje baalt en daarna gaat doen wat goed is: nog wat werken, een boek lezen, of bijvoorbeeld de date een rustig appje sturen. Dit is zo vreselijk essentieel omdat je dit uiteindelijk écht een verschil kan brengen in een stressvol en eenzaam leven of een kalm leven waarin je zelf invloed hebt. En dat heb je.

  1. Mindfulness vs Overidentification

Kijk met helderheid naar je gevoelens. En naar je gedachten. Zorgt deze ene tegenslag voor de conclusie dat je nooit gaat slagen in je leven? Dat je altijd alleen blijft? Dat je nooit die leuke, inspirerende manager zal worden? Ga je jezelf verhalen vertellen? ‘Mannen haten me’, ‘ik ben slecht in daten’ ‘ik kan niet plannen’.

Ik heb een goede tip: gewoon mee stoppen. Identificeer je niet met dat wat je denkt en voelt en maak geen toekomstscenario’s. Ik heb de tip van deze Kristin Neff.

Natuurlijk zijn er soms heel grote dingen in het leven. Ziekte, de dood, of een scheiding. Met name ook hierin helpt zelfcompassie, maar zoals je weet, juist ook in de dagelijkse dingen gaat het vaak mis. Een tamelijk normale maandag – ja, het regende heel hard en je kreeg een mailtje met een raar verwijt – kan dan of een beetje jammer zijn, of een totale rampdag waarin je zeker weet dat je leven helemaal mislukt is. En dat doe je een beetje zelf.

Vandaag mee stoppen? Of in elk: vandaag echt beginnen daarmee te stoppen?

Elke dag iets losser leven. Doelen halen vanuit je hart. Hello Humanity is da place to be. Laat hier je mailadres achter en je ontvangt direct gratis m’n e-bundel met columns die je inspireren doelen te stellen en te halen.