Dus je wil copywriter worden. Ik wens je succes!
Geintje natuurlijk, ik wens je echt succes, en in deze column leg ik uit wat een paar goede stappen zijn.
Ik focus me daarbij op wat ik de afgelopen jaren het meest heb gedaan en hoe ik als copywriter opdrachten heb gekregen.
Natuurlijk kan je je inschrijven bij Freelance.nl en bij recruitmentbureaus als SchaalX.nl of Weknowpeople.nl
Zou ik doen, in een middag heb je vier bureaus aangeschreven. Mijn ervaring met dat soort bureaus is niet heel positief, niet omdat ze niet aardig zijn, maar omdat ik weinig van ze hoorde. De klassieke marketingrollen zijn daar vaak meer vertegenwoordigd, en dat ben ik gewoon niet. Ik ben echt de schrijver, de creatieve schrijver.
Als jij ook de creatieve schrijver bent, of creatieve copywriter wilt worden, raad ik je aan vooral met eigen teksten te laten zien wat je kunt of wat je visie is, bijvoorbeeld op LinkedIn of andere kanalen. Dat heb ik heel veel gedaan.
Wat voor mij in de laatste jaren heeft gewerkt, is mezelf met een scherpe mening en humor laten zien op LinkedIn. Wat daarbij werkte, is mensen aanspreken op het feit dat ze niet saai willen zijn. Want niemand wil dat, toch? Ik bedoel: veel marketingteksten zijn dodelijk saai. En als je het daarover hebt dan raak je mensen, althans, ik raakte mensen daarmee.
Je schrijft dus op LinkedIn updates met je visie, met tips en suggesties. Ik deelde ook vaak blogs. Met blogs kun je goed uitpakken: je visie deel je, je persoonlijkheid en dus tips waardoor lezers denken: oh, ja, dat vind ik cool!
Deze Cool Copy Condoomtest heeft me bijvoorbeeld veel zichtbaarheid opgeleverd. En daaruit kwamen interessante connecties en opdrachten.
Verkopen op LinkedIn werkt helaas niet goed. Heel soms werkt het wel, en ik vind ook dat je mensen moet laten weten wat je doet. Maar hou het beperkt. Wat beter werkt, is jezelf een paar keer laten zien met een goede tip of inspirerende boodschap. Dan denken mensen: “Hé, nice, die wil ik volgen.”
Zoek vooral je eigen stem, dat is het allerbelangrijkste. Zoek naar jouw visie, wat vind je nu echt van het copywritervak? Wat vind je nu echt van de teksten die je nu ziet? En wat kun jij daar in brengen?
Copywriter worden en beginnen bij nul, zonder bekendheid, kan echt spannend zijn: mijn advies is om je heel goed af te vragen – bij elk avontuur in het leven – of je het echt, écht wil.
Mijn beste tip:
Laat je niets wijsmaken: een gegarandeerd pad naar succes bestaat niet. Copywriters die ik niet eens zo goed vond, hadden wel een prima portefeuille. Via een bekende of een familielid kenden ze iemand, die weer twee andere mensen kende: de komende twee jaar hadden ze in elk geval 2500 euro per maand. Of dat veel of weinig is voor jou, mag je zelf bepalen.
Wat ik wil zeggen: er komt vaak veel geluk kijken bij ondernemen en freelancen. Het is gewoon onvoorspelbaar. Copywriter worden kan een lange weg zijn, dus het belangrijkste is: voel je in je hele lijf dat je het tof vindt, écht tof vindt om te doen? GO! Heerlijk, topdroom.
Natuurlijk is jouw grote troef: je kunt goed, overtuigend en pakkend schrijven. En als je daar nog veel in wilt leren en echt de zin voelt om er heel goed in te worden, zeg ik: topidee. Daar heb je namelijk zelf veel plezier van en je hebt er controle over. Je kunt leren welke technieken je nodig hebt.
Als je hier beter in wilt worden, als je een copywriter wilt worden die met flair en humor schrijft, dan heb ik een videotraining voor je. Vanaf 77 euro kun je de training al doen, helemaal in je eigen tijd.
Check hier alle informatie over de videotraining Knetter Lekker Leren Schrijven.
No comment yet, add your voice below!