Een tijd geleden vertelde ik aan een vriend over een vrouw die al een dag of vijf niet gereageerd had op berichten. Ik vond haar leuk, net ontmoet, een keertje afgesproken en daarna stuurde ik haar nog een berichtje. Nul reactie.

Uiteindelijk had ze die ochtend toch geappt ‘een beetje te druk te zijn’, om nog eens een drankje te doen en ik zuchtte heel diep. Altijd in dit soort situaties brak er paniek uit. Niet als de afwijzing kwam, dat was dan bijna de opluchting, maar het niet weten, het wachten op een reactie. Die eerste dagen, die fase van het niet horen. Paniek. Maar echt wel grote paniek, hè?

Ja, nu kijk ik daar met enige distantie naar, net als jij wellicht, maar ik bedoel, luister: als ik dus een vrouw had gesproken en daar werd gelachen en we hadden echt een leuk gesprek, over ambities en wat ons tegenhoudt en ze had zélfs mijn onderarm drie keer aangeraakt, drie keer dus, dan is dat reden voor godvergeten schitterend optimisme, toch? Al best even single, een mens wil liefde, snap je? Zie je de hemel ook openbreken? Zie je de zon ook zo gretig schijnen? Dit zou toch het begin kúnnen zijn van een leven met aanrakerigheid die je niet voor mogelijk had gehouden, zo zacht en sensueel. Snap je?

Maar goed, ik was dus met die vriend – in het park, eerste dag zon en meteen bloedheet – en ik vertelde dat die vrouw niets meer wilde, maakte het geluid van een scheet met mijn tong zo uit mijn mond en die vriend plantte zijn vinger op mijn borst, keek mij strak aan en zei: ‘Ja, en dat betekent dus he-le-maal niets. En door.’

SMART single doelen

Dit inzicht daalde pas afgelopen jaar écht in.

Als ik een aantrekkelijke vrouw ontmoet had dan checkte ik om de vijf minuten mijn mobiel. Ik overlegde met 36 vrienden, er werd een plan van aanpak opgesteld, met tijdlijnen en duidelijke actiepunten, heel SMART geformuleerd, met twee of drie alternatieven voor als de vrouw toch net anders zou reageren, met scripts die ik uit mijn hoofd leerde, zo goed dat het heel spontaan overkwam allemaal, want spontaniteit is in de liefde heel belangrijk, dat snapt iedereen.

Ik belde altijd ook even met een advocaat, want eerlijk: kon dat juridisch eigenlijk wel, gewoon vier dagen niet reageren nadat je dus een oprecht leuk drankje had gedaan? Was dit niet gewoon geestelijke mishandeling? Nou? Maar vooral had al dit gedoe één basisgedachte waar ik me aan vastklampte: ‘De reden dat ik al 72 uur niets hoor kan – eventueel! – kan ook zijn dat ze druk is, even iets anders aan haar hoofd heeft en het hoeft helemaal niet te maken te hebben met dat ze gewoon niet zo geïnteresseerd is.’

Enerzijds zat ik dus fanatiek hoop te houden en ook vond ik het ver-schri-kke-lijk dat de ander mij blijkbaar niet zag zetten. Waarschijnlijk.

Hét inzicht waar ik in 2023 op door probeer te pakken:

Heb je iemand ontmoet, en krijg je de dagen er na het gevoel dat de ander niet zo enthousiast is en het er waarschijnlijk bij wil laten zitten? Ja? Hou je vast: dan heb je dat waarschijnlijk gewoon helemaal goed aangevoeld en dan is de ander niet zo heel erg geïnteresseerd!

En, een zeer essentiële toevoeging: DAT IS HELEMAAL PRIMA!

Ik herhaal: he-le-maal prima.

Ook al voelt het kut. Hup, hup, voel even die steek, als de ander ‘het er toch bij wil laten zitten’ of ‘nu even met andere dingen bezig is’ of ‘die vibe niet echt voelt’.  (of, die vind ik het kutst na drie dagen stuurt ze iets als dit ‘Ja, gaat goed.’ Wat moet je dáár op zeggen?)

Laat het gaat, door. Het betekent niets, ja, behalve dat die ene niet op blond viel. Of op iemand die een soort van artistiek overkomt. Niet valt op een man die ook wat vrouwelijke kant heeft. Of: ze is al maanden somber omdat ze zelf zo hard is afgewezen. Haar moeder is ernstig ziek en ze heeft geen ruimte in haar hoofd. Het gaat heel slecht op haar werk, ze slaapt er nauwelijks van.

En kan het toch heel misschien zo zijn dat de ander echt heel druk is?  Of dat de mobiel bijvoorbeeld in de Amstel is gedonderd omdat ze spontaan zin kreeg in de flikflak toen ze over de brug wandelde? Kan het zijn dat ze haar teen stootte en er nu een gekke infectie overheen heeft gekregen? Kan het zijn dat ze op haar werk een pittig feedbackgesprek gehad heeft (bijvoorbeeld over dat ze regelmatig wat laat reageert op mails enzo?) en dat dat feedbackgesprek haar heel erg doet denken aan haar vader en dat ze even een beetje van de kaart is daardoor?

Kan het met andere woorden zo zijn dat je niets hoort, maar dat ze ondertussen toch de hele tijd aan je denkt en heel graag bij je wil zijn, de hele tijd?

Ja! Dat kan! Heel misschien zou dat kunnen.

Ik denk dat dat nu op dit moment aan de hand is met die ene vrouw die ik twee weken geleden tegenkwam. Die heb ik twaalf dagen geleden voor ‘t laatst een berichtje gestuurd.

Die gaat nog reageren. Echt.

Ik weet het zeker.

 

Krijg je spontaan ook zo zin om mij te ghosten? Dan moeten we eerst op date. Het is niet anders. Lees dit om te weten of we matchen.

Benieuwd naar meer Stukjes van Stevens? Speciaal voor creatieve, ambitieuze mensen als jij die zo nu en dan worden bevangen door zelftwijfel schrijf ik de Stukjes van Stevens. Voor jou als je – clichéalert – meer uit het leven wil halen, psychologie en filosofie tantoe boeiend vindt. Alles 100% zweefvrij!

Vink onderstaand vakje aan. Daarmee geef je me volgens de nieuwe privacyregels toestemming om je te mailen.

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van de e-mails. Voor informatie over ‘t privacybeleid, bezoek de website.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Deel dit met jouw vrienden
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Inspiratie voor een
net leukerder leven.

Geen zorgen; ik vind spam ook niet zo fijn. Jouw gegevens deel ik niet. Mag ook niet. Zo. Duidelijk.

Stukjes van Stevens

Je bent lekker bezig. Je wil er wat van maken. Onrust in je kont. En dan… valt het tegen. Zit iemand je in de weg. Zit je jezelf in de weg. Heb je gewoon pech. 

Daarover gaan mijn stukjes. Over jezelf in de weg zitten en irritante mensen. Want ik wil er wat van maken. Ondanks dat het ingewikkeld is. En stom. En raar. En heel grappig. Het leven dus. 

Oh, en ik ben niet je goeroe. Nee, joh! Dan weet je dat. Vind je dat de opluchting van de dag? Meld je dan aan voor de Stukjes van Stevens.

Inspiratie voor een
net leukerder leven.

Veel gelezen blogs:

Hier tekst.

Powered by WishList Member - Membership Software