Je onderscheiden van concurrenten is niet makkelijk. Of, toch…?

Hoe onderscheid je je van je concurrenten? Dat is een vraag die heel veel mensen als jij hebben. In deze blog zal ik je er iets zinnigs over zeggen. En ga ik meteen een beetje meta doen, ok?

Check de vorige zin: ‘in deze blog zal ik je er iets zinnigs over zeggen.’ Volgens mij is dat al net een andere manier dan de meeste van mijn collega tekstschrijvers het zouden roepen. In veel blogs zou je hier lezen: ‘in deze blog vertel ik je de gouden tips’ of ‘de essentiële tips’.

Allemaal taal die je óveral leest. Ik vind het leuker om het speels en laagdrempelig te maken. Dat doe ik om me te onderscheiden van concurrenten, maar nog veel meer omdat ik het leuker vind. Wel zo belangrijk omdat ik dáár echt controle over heb: over het nu leuk hebben.

Als tekstschrijver help ik ondernemers met authentieke en herkenbare teksten, maar ook teksten die opvallen en anders zijn en je onderscheiden van concurrenten. En dat zit ‘m vaak in taal. In hoe je iets zegt. En het leuke is je kunt één en dezelfde zin om duizend manieren zeggen. Nou, ok: in elk geval op zo’n 20 manieren. 

Tip 1 is je je heel bewust te worden van hoe er in jouw branche gepraat wordt. Wat is de tone of voice? En wat vind je daar nu echt van?

In de zakelijke dienstverlening bijvoorbeeld lees je vaak een heel deftige taal. Het gaat over ‘persoonlijk leiderschap van binnenuit.’ Wat een gelul. Ik snap het niet! Door met afstand te kijken naar wat nu de ongeschreven regel is, neem je er afstand van en kun je je afvragen: hoe willen wij dan klinken verdorie? Die boosheid in het vorige zinnetje doet er toe. Je moet je niet enkel willen onderscheiden omdat je hoopt op groei, op euro’s want dan wordt het niets. Je moet het doen omdat je op zoek bent naar eigenheid. Dat komt van binnenuit.

Tip 2

Onderscheiden van je concurrenten doe je door op zoek te gaan naar jouw eigen stem en taal, of jullie stem en taal en daar voor te gaan.

En als je dan denkt: oh, ja, maar zo kunnen we toch niet… dat kunnen we toch niet zeggen op de website? Dan zit je goed.

Natuurlijk is het in 99% van de gevallen een goed idee om niet te vloeken en te schelden. Mocht dat echt jouw ding zijn: misschien beter van niet. Maar los daarvan kan er veel, echt veel.

Je kunt je ook voorstellen dat je tegenover je beste mattie zit. Je opper gappie. Je bestie. Hoe vertel je dan wat je doet? Vergeet even die mensen, je potentiële klanten en vergeet even dat ze je kunnen afwijzen. (want dat is natuurlijk de angst.) Schrijf eens in een half A4’tje wat je doet alsof het je geen zak uit maakt wat de ander vindt. Of, als je weet dat de ander jou of jullie heel vet vinden.tekstschrijver amsterdam

Kijk eens of je die eerste zinnen die je net schreef, nog anders kan schrijven. En speel zo met de taal. Zoek de ruimte.

Tip 3: onderscheiden van concurrenten doe je door humor! 

Ik richt me met name tot jou als je dienstverlener bent. En je lost dus concrete en brandende problemen op van mensen. Ze hebben hulp nodig in hun team. In hun huwelijk. Ze zweten zich peentjes omdat de administratie een teringzooi is. Nachten wakker. In al die verhalen van jouw klanten, de concrete problemen die zij hebben daar zit ook humor in. Ok, niet in alle verhalen. Niet als er geweld is of andere traumatische situaties. Maar heel vaak is er wel ruimte voor lachen. ‘Wat een geklooi is dit!’ ‘My god, wat heb ik er een puinhoop van gemaakt.’ Als dat een zin is die je klanten zeggen, dan weet je: er is ruimte voor humor in de teksten.

Dit zo specifiek mogelijk opschrijven is de kunst. En dat vinden heel veel van jouw concurrenten te spannend. Ga nu googlen op ‘leiderschap’ en je vindt allerlei algemene, saaie verhalen. Of zoals ik het liever zeg: allerlei saaie kutverhalen. (onthou deze laatste zin even). Door het specifiek te maken, doe je een paar dingen goed.

  • Mensen herkennen het veel beter en haast als vanzelf zorg je dat het grappig is.
  • Hoe meer ik het voor mij zie als lezer, hoe meer het me prikkelt. Hoe meer ik zal zeggen tegen mijn collega’s of in elk geval tegen mijzelf: ‘Ha! Dit is herkenbaar, holy cow.’ Dan heb je dus een emotie geraakt.
  • Het is grappig.

Bonus tip: durf risico te nemen. 

Herinner je je de zin die je moest onthouden? ‘Kutverhalen’ daar had ik het over. En best kans dat er mensen nu afhaken. En dat risico neem ik. Want, meta, meta, ik laat ook zien wie ik ben. Een tekstschrijver met een beetje peper. Het mag wat risico in zich hebben. Vinden de meesten eng. En dat is jouw kans. Onderscheiden van je concurrenten kan vaak helemaal niet zo goed in aanbod. Geloof me, ik zie de meest lachwekkende dingen voorbij komen, mensen die zich in bochten wringen om anders te zijn met wat ze doen.

Maar eigen taal hebben, in eigen woorden op je website vertellen wie je bent en wat je doet, dat kan heel goed en daar kan ik je bij helpen.

Check ook deze video: de cool copy condoomtest, als je last hebt van saaie teksten.

Wil je in gesprek over jouw webteksten en hulp nodig bij het onderscheiden van concurrenten? Stuur een mail dan plannen we een videokoffie om kennis te maken. Ja, leuk ik wil even kletsen. 

NB. investering is vanaf 500 euro om echt iets voor elkaar te krijgen, hou daar rekening mee.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment *
Name *
Email *
Website


Geen zorgen; ik vind spam ook niet zo fijn. Jouw gegevens deel ik niet. Mag ook niet. Zo. Duidelijk.

Veel gelezen blogs:

Hier tekst.