‘Alles wat je aandacht geeft, groeit.’ Een quote die ik regelmatig op Insta of LinkedIn voorbij zie komen.

Wat wordt er mee bedoeld en waarom roepen mensen dit zo stellig én vaak wijsneuzerig? Is het echt zo? Klopt die uitspraak? Groeit alles wat je aandacht geeft?

Is het een stelling waar je dus veel aandacht en vertrouwen in moet stellen als je bijvoorbeeld druk bezig bent plannen maken en dingen bereiken?

Ik zoek het uit in deze blog.

‘Ik heet Marloes, maar niet meer bellen, ok?’

Ik had een vrouw ontmoet. Merel. Nee, hoor: Maya. (Ik probeer dit anoniem te maken.)

Leuke vrouw, helemaal mijn type.

We deden een drankje en bij het eerste slokje zei ze: Ik vind het supergezellig, we zouden zeker vrienden kunnen worden. Maar romantisch zit er niks in.

Ik zei: oh, ja, nee prima. Gewoon gezellig wat drinken als vrienden. Tuurlijk.

Ik dacht ondertussen: komt wel goed. Zij gaat nog wel op mij vallen. Ik geef het wat tijd. En aandacht. Veel aandacht.

Dus ik stuurde haar een dag na de afwijzing een appje. Alles goed, Merel?

Twee dagen later. Twee lange dagen later: ‘Prima, hoor. Maar ik wil ‘t hier verder bij laten.’

Ik dacht: tuurlijk. Logisch. Bindingsangst, deze vrouw durft niet. Ik ga haar helpen.

Dus, ik stuurde haar een brief. Lang? Ja! Heel. Drie kantjes. Ja, ik weet het: dat kan langer, maar ik vond dit al best lang.

Wat was dat een lieve brief, in tijden niet zo’n lieve brief geschreven. Met allemaal complimenten enzo. Hoe vet is dat: complimenten krijgen.

Een week nadat ik de brief had verstuurd had ik nog geen reactie. Ik bellen. Een beller is sneller. Stap uit de comfort zone, zouden sommigen zeggen! Je weet zelf. Misschien zat ze niet lekker in haar vel? Ik wilde mijn zorg aan haar laten zien. Mijn betrokkenheid. We leven in een koude wereld, onverschilligheid bladdert van de muren, dat moet stoppen.

Ze nam op. Klonk kortaf. ‘ik had gezegd dat ik het hierbij wil laten, dus ik begrijp niet helemaal…’

Ik onderbrak haar en zei dat ze er veel te negatief instond. ‘Kies voor de liefde, Maya!’

‘Ik heet Marloes, maar niet meer bellen, ok?’ Ik wilde nog zeggen dat ik haar Maya noemde en Merel voor de anonimiteit van mijn blog, maar dat kon ik niet meer zeggen. Ze hing op. Ik ging bij haar langs. Ze moest me gewoon even zien, dan zag ze dat ik ok was. Een leuke blonde man, met heerlijke humor. De liefde van haar leven. Ik belde aan en ze deed niet open. Het was half 4 ‘s nachts, ze lag vast te slapen.

Alles wat je aandacht geeft, groeit! In dit geval klopt het niet. Of nee, wacht: het klopt wel, maar het hangt er vanaf wat er moet groeien. Haar enorme hekel aan mij groeide als een malle! Maar de liefde niet en dat was wat ik wilde. Jammer.

Nog een voorbeeld!

Stukkies tikken

Alweer 20 jaar geleden begon ik met het tikken van een stukkie. Omdat ik het zo ontzettend leuk vind. Stukjes tikken. Youp van ‘t Hek had tijdens een dinertje ook nog eens gezegd: ‘Je moet schrijven, blijven schrijven, dan vind je je toon en je ritme.’

Dat deed ik. Omdat ik het vooral zo leuk vind en ik ook al snel – op mijn opleiding, ik was 20 – van een leraar hoorde dat mijn stuk dat ik toen schreef bijzonder was. Dat helpt. Die feedback. Dus ik gaf het schrijven ontzettend veel aandacht. En ja, de lol erin groeide. De liefde groeide. En ik werd er steeds beter in. Ik stond in het Parool met een stuk en bij Frankwatching plaatsen ze graag stukken en mensen geven me er veel complimenten over.

Alles wat je aandacht geeft, groeit! Het klopt in dit geval wel!

Volgens mij is het punt duidelijk: alles wat je aandacht geeft, groeit is niet waar. Niet altijd, niet overal.

Of iets lukt heeft vaak te maken of de omgeving mee werkt en of je talent hebt.

Wat bedoelen de mensen die dit roepen? Waarom roepen ze dit? En waarom maakt mij het uit?

Wat mij het uitmaakt: er worden een hoop dingen geroepen over succesvol worden en gelukkig worden, die onzinnig en misleidend zijn. En ‘alles wat je aandacht geeft groeit’ is vaak het startsein voor mensen om niet, niet, vooral heel erg niet negatief te denken. Terwijl zogenaamd negatieve gedachte steeds maar uit je hoofd jagen veel energie kost en niet werkt. Je denkt toch wel wat je denkt.

Het ploeteren

En er is een groot publiek dat zo graag luistert. Want we willen allemaal snappen hoe dat toch moet: leven. Dat de dingen lukken. Dat we ons geliefd voelen en succesvol. We willen allemaal zo graag vat krijgen (tot we door hebben dat we nooit echt vat krijgen). Ik voel me sterk verbonden met iedereen die zo graag wil dat het leuker, makkelijker, gezelliger en minder eenzaam wordt. Succesvoller. Ik ken die drive, ik ken de onrust.

521 Roze Olifanten

Dit vind ik op het internet over deze quote.

De universele wet is dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt zowel voor de positieve dingen als de negatieve. Dus pas op: als jij je focust op wat je niet wilt, is dat juist wat je krijgt. Dit is het bekende verhaal van de roze olifant waar je niet aan mag denken (waar denk je nu aan?)

Als dit zou kloppen was ik net op de fiets van ‘t Amsterdamse Hoofddorpplein naar Amsterdam-Oost, zeker 521 roze olifanten tegen gekomen. We denken allemaal de ganse tijd aan de dingen waarvan we niet willen dat ze gebeuren en die gebeuren heel vaak helemaal niet! Zoveel mensen zitten in het vliegtuig te denken ‘we storten neer’ en dat gebeurt dan maar in 0,000000001 procent van de gevallen.

Natuurlijk kun je een afspraak met een klant ingaan met de sterke overtuiging dat het helemaal ruk wordt, omdat je er niks van kan en dan kan het goed dat je daardoor onhandige dingen gaat roepen. Als je tegen je klant zegt: ‘Ja, ik ben op zich redelijk goed in trainingen geven, maar bij de geringste weerstand in een groep plas ik in mijn broek en dat staat zo stom, zo’n donkere plek rond mijn kruis.’ dan zal je klant niet zo zin hebben om je in te huren. Maar dat komt dan nog altijd door die uitspraak, niet per se door de gedachte.

En als je werk awesome is, als je de Frenkie de Jong van jouw niche bent, en je doet wat onzeker, dan zal de klant zeggen: nou, je mag jezelf wel wat serieuzer nemen. Je bent supergoed. Die negatieve gedachte zorgt er dan dus niet voor dat de klus niet doorgaat.

Die gedachten die zijn dus niet zo belangrijk, wel de mate waarin je er in gelooft. Als je snel denkt dat niemand op je zit te wachten, dan komt afwijzing hard binnen en zie je het steeds bevestigd. Ik heb zelf een moeilijke tijd gehad een jaar geleden met bijvoorbeeld hoeveel mensen op het linkje klikten in de mail die ik hen stuurde. 10%. Dat vond ik mega weinig tot ik er achterkwam dat dat gewoon zo werkt in mailings. Mensen zijn druk, zien snel je mail aan voor reclame, etc. En dan is 10% zo weet ik nu behoorlijk goed.

En één melk

Daarbij zorgt de gedachte ‘dit moet echt niet gebeuren, dit moet niet fout gaan’ vaak voor voorzichtigheid en dat is soms uitstekend!
De serveerster die op een houten vloer loopt met een dienblad met 14 bier en een melk, en die ziet dat de vloer nat is, gaat voorzichtiger lopen. Goed idee.

Komt wel goed. 

Ook kan positief denken zorgen voor gemakzucht.

Hoevaak is het mij wel niet gebeurd dat ik een tof ideetje had en dat ik dan ging uitrekenen dat er sowieso wel 15 mensen op af zouden komen. En dat gebeurde dan niet om heel logische redenen: als je 300 mensen een voorstel doet via e-mail zijn 9 positieve reacties op zich helemaal niet gek. Dat is gewoon hoe het gaat. Maar ik werkte er niet al te hard voor, want ja, het zou toch wel goed komen.

Geld aantrekken

Waarom het debunken van deze uitspraak van belang is? Sowieso omdat ik niet van slap gelul houd.

Op LinkedIn vertelde iemand me dat als je negatief over geld denkt dat je dan misschien minder geld aantrekt en dat als je positief over geld denkt, dat je het dan juist aantrekt. Dat is natuurlijk echt onzin.

Of je geld verdient heeft te maken met 101 dingen. De IT-er die iets kan wat weinig mensen kunnen en die wel heel erg gewild is, die verdient een hoop, terwijl geld ‘m geen zak interesseert. De social media expert die heel positief over geld denkt, mooie dromen heeft over reizen en boten en een Mercedes kopen, maar die in een overvolle markt zit met nog 9852 social media experts heeft gewoon met die concurrentie te maken. Het is ongemakkelijke boodschap, maar het is soms echt een raadsel waarom de een heel veel succes heeft en de ander niet.

Gedachten doen niets in de fysieke wereld. Acties en gedrag kunnen wel iets veranderen in de fysieke wereld.

Je bent een normaal functionerend mens: hoera!

Daarbij is negatief denken, zeker als iets spannend is, volledig normaal. Chill! Ontspan. Als je denkt dat er iets mis is met je omdat je negatief denkt, dan maak je het alleen maar erger.

Hoe spannender dat wat je onderneemt is, hoe groter de kans dat er een tsunami aan negatieve gedachten zal komen. Je zou ook kunnen denken: blijkbaar is dit echt belangrijk voor mij.

Het zijn maar gedachten

Wat misschien slimmer is dan ‘niet negatief denken’ is om je gedachten steeds sneller te zien als ‘maar gedachten.’ Een gedachte is niet de waarheid. Of zoals dezelfde Russ Harris zegt ‘een gedachte is maar een rijtje woorden.’

Dat is niet per se makkelijk, sterker je zal natuurlijk steeds weer gegrepen worden door verhalen in je hoofd.

Je kunt je veel beter richten op de persoon die je graag wil zijn. Dat vind ik zelf altijd een mooie vraag. ‘Wie wil ik zijn, in deze situatie.’

 

De uitspraak ‘Alles wat je aandacht geeft groeit’ moet dus per vandaag worden veranderd in ‘Als je iets heel erg aandacht geeft, bijvoorbeeld je hobby vioolspelen, zou het goed kunnen zijn dat je er beter en beter in wordt, maar het is niet zo dat er per se slechte dingen gebeuren als je negatief denkt’.

Dat is inderdaad wat aan de lange kant – touché – maar wel een stuk accurater.

 

Bezig met je (web) teksten? Bij Club Lekkere Teksten krijg je 100% zweefvrije ideeën over lekkere teksten en net wat lekkerder leven. Voor creatieve zelfstandig ondernemers die geloven dat humor altijd een goed idee is. 

Word Lid. Word onweerstaanbaar. 

Vink onderstaand vakje aan. Daarmee geef je me volgens de nieuwe privacyregels toestemming om je te mailen.

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van de e-mails. Voor informatie over ‘t privacybeleid, bezoek de website. (na het e-boek laat ik je niet alleen: je ontvangt wekelijks tips zodat je business groeit met heerlijke copy)

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Deel dit met jouw vrienden
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Inspiratie voor een
net leukerder leven.

Geen zorgen; ik vind spam ook niet zo fijn. Jouw gegevens deel ik niet. Mag ook niet. Zo. Duidelijk.

Stukjes van Stevens

Je bent lekker bezig. Je wil er wat van maken. Onrust in je kont. En dan… valt het tegen. Zit iemand je in de weg. Zit je jezelf in de weg. Heb je gewoon pech. 

Daarover gaan mijn stukjes. Over jezelf in de weg zitten en irritante mensen. Want ik wil er wat van maken. Ondanks dat het ingewikkeld is. En stom. En raar. En heel grappig. Het leven dus. 

Oh, en ik ben niet je goeroe. Nee, joh! Dan weet je dat. Vind je dat de opluchting van de dag? Meld je dan aan voor de Stukjes van Stevens.

Inspiratie voor een
net leukerder leven.

Veel gelezen blogs:

Hier tekst.

Powered by WishList Member - Membership Software