Zomaar op Twitter kwam ik deze zin tegen, in een profiel van ene Marijke uit Deventer:

Het ging heel slecht met me, maar ik ben geen coach geworden.

Grappig?

FOCKING GRAPPIG!!!

Niet dat het slecht met haar ging of gaat, dat natuurlijk niet. Wel dat iedereen maar coach moet worden.

Iedereen die een half jaar goed somber is geweest, iedereen die een relatie had waarin de ander altijd seks wilde en voetbal keek of juist elke dag wilde shoppen, moet meteen zonodig z’n eigen praktijk beginnen, om mensen te helpen met een relatie ‘in balans’, met een vaak onbegrijpelijke naam, zoals Merodiramo, of Kaloer of Feroudiku, Woeripa en dat moet gewoon stoppen.

Ik schreef deze column halverwege 2021 en hoera, zojuist zag ik het stukje van Arjen Lubach langskomen over dat er veel te veel coaches zijn.

Ja, ja, ik snap de behoefte natuurlijk. Dat je je verhaal wil delen. Je bent er zo vol van.

Over die dag dat je niet meer op kon staan, omdat je op was. Je werd wakker, het was de dag na pasen, je wilde weer naar ‘t werk, 5 meetings, drie dagen voor die belangrijke presentatie en je kwam je bed niet uit. Ineens was het op. Helemaal op. En je raakte in paniek. En je ‘huilde drie hele dagen lang’.

Natuurlijk is dat heftig. Dat zal niemand je ontnemen. En ook niet ontkennen. En ja, je verhaal is goed voor anderen om te horen, dus schrijf vooral een blog over hoe je ineens wakker werd en je er bovenop kwam. Ineens zag je hoe hard, hoe belachelijk hard je had gewerkt. Al die jaren. Dag in dag uit.

Maar word geen coach.

Natuurlijk is het heftig dat je vriend je heeft verlaten. Tijdens jullie vakantie in Friesland. In Buitenpost. Er zijn veel plaatsen waar je op zich, als ‘t echt niet anders kan, verlaten wil worden, liever niet, maar toch, het leven, dit en dat, maar niet in Buitenpost.

En natuurlijk, superkut: dat je het helemaal niet aan zag komen. En dat je die avond ervoor nog samen had gegeten bij een Japanner en dat je toen zo gelachen had. Omdat de Japanse bediende zo grappig Satisfaction van de Rolling Stones nadeed.

En jeetje, ja, natuurlijk, wow, je gelooft het niet: dat hij dan die ochtend erop vertelde dat hij eigenlijk op mannen valt en dat hij verliefd is geworden op z’n Marokkaanse leidinggevende Farid en dat het weekendje weg met het hele team, vorige maand, naar Brussel, helemaal geen weekendje met het hele team was, maar met Farid! Wat? Say what? Dit is echt crazy!

En dat – je gelooft het niet – en dat terwijl je jarenlang vóór hem geleefd hebt, jezelf vergeten bent, een supporter bent geworden van Almere City, terwijl je helemaal niks met voetbal hebt en hij eigenlijk ook niet, dus hoe dat nu ineens zo gebeurde, niemand weet het, een mens kan in de war zijn en ja, nee, natuurlijk: dat mag niemand overkomen. Jij wil dat niemand dat overkomt, want dat is de hel, dat is te erg!
Maar het goede nieuws: je bent er sterker uitgekomen! Je hebt de kracht in jezelf gevonden!

Ik snap het. Ik snap het! RUSTIG!

Maar word geen coach. Word geen coach.

Ga geen geitentherapie starten en zeker geen paardentherapie, laat die paarden toch met rust.

Nee, claim niet de website makkelijklevenmetgeiten.nl. Ik waarschuw je. Doe het niet.

Ga naar een kinderboerderij, zet een tatoeage van een geit op je bil, maak er een gewoonte van om elke avond een uurtje te mekkeren als een geitje, met de gordijnen dicht, of juist open, kijk maar, bedenk geinige namen voor geiten, Tarzan, Lady Gaga of Pluisje, maar word geen coach.

Er zijn er genoeg, coach worden is gewoon een vak waar je tyfus lang en saai voor naar een opleiding mag, zodat je 4 jaar lang kan nadenken of je echt coach wil worden, of toch liever iets anders. Bij een goede coachopleiding vragen ze je ook minstens 300 keer waarom je eigenlijk coach wil worden en als je na 300 keer nog steeds zin hebt om daar op te antwoorden, dan mag je het worden. Ik ben op zich enorm voor coaches, ik ben bijzonder geïnteresseerd in psychologie en hoe we worstelen met de ingewikkeldheid van dit leven. Ik ben fan van Acceptance en Commitment Therapie, dat je aan ‘t denken zet over hoe je steeds je eigen gedachten gelooft en dat je steeds wegrent voor een ingewikkeld gevoel en dat dat juist het probleem is. Ik ben er zo enthousiast over dat ik zelf momenteel bezig ben met een programma/show om daar iets over te vertellen. Maar niet als coach, ik ben niet je goeroe.

Laat jouw paniek en opluchting en verwarring en je woede niet de basis zijn van een coachpraktijk en ga zeker niet over één nacht ijs. Als je denkt ‘ik wil coach worden’ weet dan dat dat ook maar een gedachte is. Zei mijn coach gisteren.

Wil je meer inspiratie, heb je hulp nodig? Schrijf je in voor mijn cursus ‘Zo Word Je Geen Coach.’

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Deel dit met jouw vrienden
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Abonneer
Abonneren op
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
JW Rijneveldshoek
JW Rijneveldshoek
7 maanden geleden

Beste Johan,
Duizendmaal dank. Ik stond op het punt mijn eigen coachpraktijk te openen. Ik had al 7 inschrijvingen voor mijn eerste cursus ‘Vingerverven voor verlaten mannen’ en 12 (!) aanmeldingen voor mijn oppepdag “Houden van je Kamerplant is ook Liefde’, maar ik zie er vanaf. Ik doe het niet. Jij hebt nieuw licht geworpen op mijn bijziende ogen.
Bij de weg, hoeveel kost die cursus ‘Zo word je geen coach’?
Met warme groet, Jan Willem


Inspiratie voor een
net leukerder leven.

Geen zorgen; ik vind spam ook niet zo fijn. Jouw gegevens deel ik niet. Mag ook niet. Zo. Duidelijk.

Stukjes van Stevens

Je bent lekker bezig. Je wil er wat van maken. Onrust in je kont. En dan… valt het tegen. Zit iemand je in de weg. Zit je jezelf in de weg. Heb je gewoon pech. 

Daarover gaan mijn stukjes. Over jezelf in de weg zitten en irritante mensen. Want ik wil er wat van maken. Ondanks dat het ingewikkeld is. En stom. En raar. En heel grappig. Het leven dus. 

Oh, en ik ben niet je goeroe. Nee, joh! Dan weet je dat. Vind je dat de opluchting van de dag? Meld je dan aan voor de Stukjes van Stevens.

Inspiratie voor een
net leukerder leven.

Veel gelezen blogs:

Hier tekst.

Powered by WishList Member - Membership Software