Lieve,

Ik zag een dag of wat geleden dat je een ochtendritueel deelde op social media. Ik denk alleen dat je wat vergeten bent in deze update en ik zal proberen uit te leggen wat ik bedoel. (lees je dit stuk om 4.30? Of eerder?)

Goed. Je staat dus teringjantje vroeg op. Half vijf dus? Half focking vijf? Meine güte.

En je staat dan dus twee minuten onder een ijskoude douche. Dit allemaal terwijl je een cracker eet met acht blauwe bessen en wat honing en je je dagboek bijwerkt. Jij noemt dat ‘journaling’, maar we bedoelen hetzelfde. En daarna ga je 20 minuten mediteren. Daarna doe je een paar zonnegroeten. Je drinkt hete thee. Of juist heel koude thee, dat las je ergens op internet dat dat juist goed is. Voor van alles en nog wat, iets met afvalstoffen. En goed voor je stemming. Want dat vind je belangrijk. Vandaag ga je je goddomme goed voelen, dat heb je je voorgenomen. En het is ook goed om wat losser te leven, wat meer de dingen te laten gebeuren. Ik ben niet de enige die hier de ironie ziet toch?

Je las al die tips en adviezen, je had even geen tijd om de bron te checken, kan het schelen, het gaat immers om de hoop. De hoop dat alles beter wordt. Voor altijd.

Je stemt af op je innerlijke doelen. Je legt een hand op je borst. Je sluit je ogen. Het is inmiddels tien voor zeven. Je noemt drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Maar ondertussen voel je ineens wat zenuwen over een paar dingen die je te wachten staan die dag. Je moet in gesprek met iemand waar je nooit zo blij van wordt, je denkt aan dat gesprek en je moppert in jezelf over hoe slecht die ander luistert, nooit echt luistert. Dan schrik je ineens van die gedachten, nee, zo moet je niet denken, vind je. Positief zijn. Je stelt positieve intenties. Je moet positief denken, met positiviteit los jij alles op, althans dat zou je zo verrekte graag willen.

Dan klauter je op LinkedIn en deel je je ochtendritueel.

Maar er mist iets. Weet je al wat er mist?

Een beetje zelfspot.

Je bent verdorie 31 jaar! Je woont in de stad! Je houdt zo van de gekte en het losse van die stad, dat vertelde je me de eerste keer. Al die focking eisen die je aan jezelf stelt in de ochtend, Eva-Marie, waarom? Waarom sta je rillend onder een koude douche? Om de perfecte dag te hebben? Om te zorgen dat er niets mis gaat? Alles onder controle?

Ach, jeetje, ja. Ik kan toch ook alleen maar zoveel compassie voelen voor die angsten. Verdomme zeg. Ik wilde je eigenlijk schrijven dat je als een complete neuroot overkomt met die militaristische ochtend van je, maar wat is er eigenlijk ten diepste mis met een neurose meer of minder. Ik voel ook zo vaak al die dingen, dat je het gevoel hebt dat je het wel heel alleen moet doen enzo, bijvoorbeeld.

Maar, toch, ik weet niet in welk hip damesblad je dit gelezen hebt, of wie op Instagram je heeft opgedragen om verdorie om half vijf op te staan, maar het hóeft niet.
Ik weet het ook niet precies, hoe het zit, met het leven van een goed leven. Van een beter leven. En ik snap je verlangen zo. Dat je wat meer rust krijgt, wat meer vertrouwen. Ja, niet dat je geen vertrouwen hebt, nee, nee, je runt dat team op de Zuid-As prima, daarnaast heb je nog een eigen bedrijf, elke maand 5K niks mis mee, je sport als een dolle. Ik moet ineens denken aan ‘t gedichtje van Bert Schierbeek ‘Hoe als je je met zorgeloosheid kon omringen, en dat dat je ruimte was.’

Deels denk ik dat we allemaal maar wat doen.

En als ik hier – nu ik even in Lissabon woon – kijk naar al die mensen die ‘s ochtends wakker worden en hun koffietentje openen en koffietjes zetten en het terras wat aan kant houden, of een mini-supermarktje draaien, met wat groenten en wat drank en broodjes, dan denk ik: die mensen doen ook maar wat en dat gaat toch allemaal best wel goed. Die zitten niet als jij en ik in dat kleine bubbeltje van ‘verbeter jezelf de godganse dag’. Die hebben nevernooit van mindfulness gehoord.

Natuurlijk kunnen we stappen zetten, bewuste stappen. We kunnen ons laptop kunnen openklappen, de ene voet voor de ander kunnen zetten, we kunnen zeggen ‘ik wil wat met je drinken’ of ‘zou jij met mij dit idiote, maar wel heel toffe project willen oppakken?’ We kunnen besluiten om te zien dat we heel pissig zijn en toch aan de ander vragen om zijn of háár kant van ‘t verhaal te vertellen.

Als je blij wordt van je stappen, je lange lijst met dingen die je je hebt voorgenomen in de ochtend, let’s go, ga er voor, maar doe dat wel, die zelfspot, alleen maar voor jezelf. Waar ben je toch zo serieus geworden, dat vraag ik me al een tijdje af.

Met zelfspot geef je je lezer ook de boodschap: we doen ons best, maar we blijven briljante prutsers, ok? Met zelfspot in zo’n update en ook op je website enzo, zeg je: met mij kun je lachen en we gaan ook ons best doen. Je doet het voor jezelf, maar ook voor de ander. Zodat de ander weet dat hij of zij nog steeds een mens mag zijn. Een mens dat heel serieus en met veel humor stap voor stap de goede kant probeert op te rommelen.

Maar rommelen blijft het. Denk je niet?

Ik zeg het maar gewoon eerlijk: ik mis je humor. Je losheid. Dat was eerst echt anders. Je bent focking 31 jaar.

Liefs, J.

 

Ik ben Johan en schrijf stukjes, over liefde, leven en andere ongemakkelijkheden. 100% zweefvrij.

 

VOND JE DIT EEN FIJNE COLUMN? Buy me a coffee. 👇🏼🙋🏼‍♂️

 

Meer Stukjes van Stevens lezen? Over liefde, leven en andere ongemakkelijkheden. 100% zweefvrij. 

[mc4wp_form id=17]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment *
Name *
Email *
Website


Geen zorgen; ik vind spam ook niet zo fijn. Jouw gegevens deel ik niet. Mag ook niet. Zo. Duidelijk.

Veel gelezen blogs:

Hier tekst.