Ongevraagd advies. Ik kan er niet tegen. Zomaar vanuit het niets begint de ander, man, vrouw, x te zeggen wat ik moet doen, hoe ik iets moet aanpakken. Hou op! Ik vroeg nergens om. STOP.

Kort geleden mailde ik een hoop contacten op Linkedin om te vertellen dat ik eindelijk echt ga kiezen voor schrijven vanuit mijn hart om daar mijn geld mee te verdienen, proberen te verdienen. Iedereen die geen stukje meer wil meer missen kan zich hier melden. Een plan rechtstreeks uit mijn hart. Een vrouw reageerde: ‘Oh, wat goed. Moeiteloos vanuit je hart!’

Ik zei: ‘Moeiteloos? Nou, ik ga hoop mensen mailen, niet heel moeiteloos! En ik doe het graag.’

Ik vind mensen die dingen roepen als ‘moeiteloos meer klanten’ en ‘moeiteloos afvallen’ lastig omdat ik zo in elke cel voel dat dingen wél moeite kosten. En het is volgens mij zo belangrijk om dat te erkennen. Eetzucht is groter, dan onze zin in seks, zei professor Martijn Katan ooit, daarom is afvallen zo ontzettend lastig. Dat erkennen in volle glorie en alle eerlijkheid is voor mij zo essentieel. En dat gun ik iedereen, want dan kun je eerlijk beginnen met stappen zetten. Mijn favoriete quote: ‘Niets is makkelijk in dit leven, behalve plassen onder de douche.’ Nee, maar echt!
De vrouw reageerde met: ‘Oh, hoezo moet je een hoop mensen mailen?’

Ik zeg je: zij wist exact waarom ik dat wilde. Ik had haar net mijn enthousiaste plan verteld. Daaruit kon zij prima opmaken dat ik mijn nieuwe initiatief promoot. Ik voelde de tip, het ongevraagde advies van vijftig kilometer aankomen. Als een onweer dat zich in de verte aandient met donkere wolken zag ik het ongevraagde advies aankomen. Het rommelde al een beetje. Ook in mijn maagstreek. Zeker ook omdat ik een eerdere ervaring had met deze vrouw, waarin zij vrij onbesuisd en met 160 kilometer per uur was gaan ‘mee denken’, zonder dat iemand in de ruimte (ik!) vroeg om advies. Niemand, echt niemand.

Ik kreeg gelijk. Daar kwam ze met ‘Je kunt beter vanuit verbinding ondernemen’ en ‘je moet echt weten wie je doelgroep is en daarmee contact maken.’ Ik schreef ‘ik ben heel vrolijk de mensen aan het mailen!’ (en daarbij is onderdeel van mijn grote stap dat ik gewoon echt schrijver ben en dus schrijf vanuit mijn hart en niet voor een doelgroep. Zodra je als kunstenaar ‘voor een doelgroep’ schrijft of maakt wordt het vaak wat minder.
Ik ging niet in op haar tips, maar ze denderde zo door en ik schreef: ‘ik vind dit heel vervelend, je geeft ongevraagd advies, ik vroeg hier niet om.’

En toen kwam de grap van de dag, die zeker ook opgaat voor de grap van de maand, en wellicht mee dingt naar ‘grap van het jaar.’
Ze zei: ‘dit is geen advies, dit zijn wetmatigheden.’

Ik denk dat Louis van Gaal zelfs even stilvalt bij deze reactie. ‘Dit is briljant. Deze vrouw is geniaal.’

Ben jij klaar voor mijn ongevraagde advies over hoe je omgaat met ongevraagd advies?

Lees hier hoe je omgaat met deze tips. Gratis te lezen, even je mailadres achter laten.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment *
Name *
Email *
Website


Geen zorgen; ik vind spam ook niet zo fijn. Jouw gegevens deel ik niet. Mag ook niet. Zo. Duidelijk.

Veel gelezen blogs:

Hier tekst.