Ik schreef dit stuk eerder voor Frankwatching, hier lees je de 2023 versie. 

Kijk, als je enthousiast bezig bent met ‘er iets van maken’, bijvoorbeeld je eigen bedrijf, dan kunnen dingen ook best tegenvallen. Ik zeg niets geks.

Het blijft na een blog stil. Nauwelijks een like op Linkedin. De gratis weggever slaat niet aan. Je organiseert een megavet event, maar echt megavet, je steekt er al enthousiast een slordige 7000 euro in oh, jeetje, dat is jammer: geen enkele interesse!!! Je staat op een netwerkborrel en je moet huilen van de angst. Allemaal soort van lastige dingen.

En dan zoek je natuurlijk naar inspiratie. Om de moed er in te houden. Omdat je niet op wil geven! En omdat je niet aan de drank wil! Nou, ja… eentje dan!

Ja? Got it?

Dan heb ik wel even een waarschuwing voor je: vermijd de dikke mist van de inspirational quotes.

Inspirational quotes, ja. Kwaaier kun je me niet krijgen.

Ik deel er een paar voor je.

If you can dream it, you can achieve it.

Wat?! Hallo, ding dong? Bent u er nog.

If you can dream it, you can achieve it? Sinds wanneer?

Wat het moet zijn is dit: if you can dream it, maybe, you never know, uiteindelijk misschien, zou, zóu het je kunnen lukken.

Misschien. Geen garanties!

Dat is adequaat. Eerlijk.

If you can dream it, you can achieve it…

Als dat zo was zat ik op dit moment met mijn Grote Liefde ergens in het zonnetje met een lekkere zalmsalade en een koffie. Als dat zo was hád ik überhaupt nu een Grote Liefde.

Als dat zo was had ik eindeloos veel geld. Ik had een leuk pand van 176 vierkante meter op de Prinsengracht, met een vet luxe badkamer, met een los staand ovaal bad en met veel goud en arcaciahout en donkerblauwe handdoeken, die ik na elke beurt in de kliko zou gooien, ik bedoel in de kliko zou laten gooien. Omdat het kan! Als dat zo was had ik een auto. Ik ben niet zo goed met auto’s, maar ik vind die Kever wel tof. Doe mij er twee. Twee kevers.

Extra grote hagelslag! Dat ook!

Een Bora kooksysteem!

Wat maakt mij zo kwaad aan deze quote?

Omdat het van de misleidende positief denken-gestapo is. ‘Je moet positief denken over jezelf en de toekomst en je kansen en dan komt alles goed.’

Dat is gewoon niet waar. Je reinste misleiding is het. Zo maakbaar is het leven niet.

Laat ik het één keer heel duidelijk zeggen, gewoon feitelijk hoe het is, dan kun je daarna geloven wat je wil geloven: er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat een positieve gedachte iets doet in de fysieke wereld. Het hele verhaal van de Law Of Attraction met vibraties en energie houdt geen enkele stand in de wereld van goed onderzoek. Anders gezegd: het is bulshit.

Zijn er mensen die machtig succesvol werden nadat ze positief gingen denken? Ja! Tuurlijk! Zijn er mensen die succesvol werden nadat ze dachten: nou, ja, is vast slecht plan, maar ik ga ‘t maar proberen. JA!

Twee jaar geleden op een doordeweekse vrijdagavond in mei reden er heel veel mensen – wereldwijd – op hun fietsje naar hun date. Nette kleertjes aan, geurtje op. Of juist niet, net wat je stijl is. En heel veel van die pak ‘m beet 362.000 mensen die fietsen daar heen met de gedachte: nou, zal wel niets worden.

En toen kwamen ze bij de date en toen gingen ze ongemakkelijk kletsen en toen ineens, heel gek, soort van magic ofzo werd het toch heel gezellig. En leuk. En zoenen. En seks.

Ik zeg niet dat het niks uit maakt dat wat je denkt, maar als je vooral blijft doen waar je in gelooft kun je denken wat je wil.

Mijn grote probleem met dit ‘je moet een positieve mindset hebben’ gelul is dat het mensen een ondraaglijke verantwoordelijkheid geeft. Er is veel wanhoop, mensen lijden aan de gekste angsten. Het leven maakt ons soms gek. We worden opgehitst door beelden van mensen die succesvol zijn op Instagram. En dan lijkt je eigen leven heel gewoontjes. Met maar drie keer per jaar op vakantie.

En die mensen gaan dan heel positief te denken, met de kiezen op elkaar en ze zijn schor van de affirmaties zeggen. En dan mislukt het toch, want dingen mislukken en dan is dat kut én komt het doordat je niet positief gedacht hebt. Heb je twee problemen.

Affirmaties: positieve zinnen zeggen.

‘Ik ben een leuk mens ook al heeft niemand behalve mijn moeder en die ene ex mijn blog een like gegeven.’ Affirmaties, zoals Oliver Burkeman in het boek Antidote: Happiness For People Who Can’t Stand Positive Thinking het mooi omschrijft: ‘de energieke, zelfgenoegzame aanmoedigingen waarmee je je stemming zou kunnen opkrikken door voortdurend te herhalen hoe goed je bent.’

In dat zelfde boek wordt een onderzoek van Joanne Wood aangehaald waaruit blijkt dat die affirmaties helemaal zo goed werken, sterker: vaak somberder maken. Google Joanne Wood en ‘affirmations’.

Ik ken het, hoor. De hele dag niet negatief mogen denken. En we doen ‘t ook allemaal: ‘Nee! Zo moet ik niet denken!’ Maar ‘t is doodvermoeiend om zo druk te zijn met al die gedachten.

En als er dan toch tegenslag komt, en dat komt er, hoe dan ook, want zo gaat het, dan gaan je je dus nog vervelender voelen dan je al deed alleen vanwege de tegenslag. Want het komt door jezelf!

Terwijl de kans dat het mislukte om iets anders dan het zogenaamde ‘negatieve denken’ groot is. Het is vallen en opstaan, je kunt er naast zitten met je op zich goede idee.

Daarbij is het probleem van verplicht positief denken: je hebt helemaal niet zoveel invloed op al die gedachten die steeds komen. Ga vijf minuten op de bank zitten en concentreer je op je ademhaling. Binnen twintig seconden is daar de eerste gedachte. Hou je niet tegen. Ken je het verhaal van de roze olifant? Denk 5 minuten niet aan een roze olifant. Hou je niet tegen.

Een mooi voorbeeld uit het boek The Happiness Trap van Russ Harris: stel je hebt een pistool op je gericht. En degene die die gun op je richt zegt: als ik zie dat je bang bent dan schiet ik. Ga je je dan minder bang voelen? Nee. Totaal niet. Je kunt misschien je angst verbergen, maar het is natuurlijk niet zo dat je gevoel van angst ineens weg is.

Nog een dwaze quote:

If it doesn’t kill you, it makes you stronger.

Om te kotsen.

Wie gaat dit even zeggen tegen de ouders van de twee jonge meiden die omkwamen bij een woningbrand? Stuur jij een kaartje: ‘If it doesn’t kill you, it makes you stronger!’

Ik vroeg wat: wie gaat dit even zeggen? Doe dan! Hup. Aanbellen en zeg het in hun gezicht.

Het maakt je helemaal niet stronger, niet elke tegenslag. Daar moet je ook nog wel een beetje slim voor denken. En het meest irritant van de quote is dat het een gevoel van teleurstelling meteen bekritiseerd. Je mag het niet gewoon even heel kut vinden.

Goed balen is dan totaal normaal!

Out of your comfortzone is where the magic happens

Ik denk eigenlijk dat in je comfort zone de magic happens. Dat je vooral die dingen moet blijven doen en eindeloos moet herhalen waar je goed in bent. Dat je uiteindelijk het beste streeft naar beheersing en dat je subliem wordt. Zoals Janine Jansen blind het Vioolconcert van Tchaikovksy speelt en ook nog op een grandioze manier. (luistertippie)

Ja, ok, ok: soms moet je dingen doen die je spannend vindt. De eerste keer dat je een blog stuurt naar een een groot platform is natuurlijk spannend! De eerste keer dat je een video maakt voelt spannend. Tuurlijk. Maar in je comfort zone, daar waar jij de vaardigheden op een hoog niveau in de vingers hebt, daar happens the magic.

Wees gewoon jezelf

Lastig. Ik ken heel wat eikels die daar eens mee moeten stoppen, met dat de hele tijd zichzelf zijn. De LinkedIn sales professioneel die mij al drie keer mailde of ik geen interesse had in…

Het punt: jezelf zijn is helemaal niet zo makkelijk. B. wat is dat dan precies, jezelf zijn?

De impliciete boodschap die in de tip verscholen zit is vooral: wees gewoon jezelf en het zal allemaal lukken. Klopt niet helemaal.

Ik kreeg eens de tip om op LinkedIn ook te delen waar ik dankbaar voor ben. Nou, ik ben wel dankbaar voor dat ik tegenwoordig weer een beetje leuk contact heb met mijn vader. Ik zette het op een druilerige zondag op LinkedIn. Wat denk je?

Na een dikke dag had ik drie likes.

Wat en hoe dan wel?
Omgaan met tegenslag en ingewikkelde gevoelens als schaamte of angst om jezelf te laten zien?

Laat ik beginnen met: erken even dat het gewoon moeilijk is. Even zitten. Even ademhalen. Dit is moeilijk.

En dan:

 

Voel de angst en hupsakee!

 

Je kent deze quote misschien beter in de Engelse versie:

Feel the fear and do it anyway.

Je voelt de angst om die blog te plaatsen, die video te maken, die leuke persoon uit te nodigen voor een drankje… en je doet het toch.

Je hoorde niets van die ene connectie, je weet niet of je nog eens moet mailen en… je doet het toch. Je merkt dat het business idee dat je hebt toch gewoon niet bij je past, je wil ‘t veranderen, je schaamt je voor deze vergissing en je doet het toch: een nieuw business idee.

De mythe – onder andere van positief denken gestapo is dat je je eerst goed moet voelen, dat je positief moet zijn, dat je ‘in je kracht moet staan’ om tot actie te komen.

En het werkt misschien wel net andersom.

Je gaat gewoon aan de slag.

Het is geen quote, maar wel een mooie gedachte of vraag: wie wil ik zijn in deze lastige situatie? Waar sta ik voor?

Als ik voor mezelf spreek wil ik dan nog steeds geduldig zijn, dan wil ik aardig zijn voor mijzelf en relativerend en vooral voldoende rondjes door ‘t Vondelpark wandelen. Waar sta ik voor in tijden dat het tegenvalt? Dan wil ik blijven zien dat we allemaal maar wat klooien en dan wil ik relativeren door om mij heen te kijken. Naar de kleuren van de herfst, naar de kleuren van lente, naar de lucht.

En ja, dat kan ook mislukken. Dat kan prima mislukken. Dat je toch gegrepen wordt door al die gedachten en gelooft dat ze echt waar zijn.

Want zo gaat het soms.

ik herhaal: zo gaat het soms.

 

Creatieve ondernemer? Word Lid van Club Lekkere Teksten. Je krijgt meteen gratis de videotraining ‘Zo schrijf je een onweerstaanbare over mij pagina.’ 

* veld verplicht


Check de box als ik je mag mailen.

Je kan je altijd uitschrijven. Je weet zelf.


No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment *
Name *
Email *
Website


Geen zorgen; ik vind spam ook niet zo fijn. Jouw gegevens deel ik niet. Mag ook niet. Zo. Duidelijk.

Veel gelezen blogs:

Hier tekst.