Een jaar of tien geleden zag ik op Twitter deze term: 100% zweefvrij. Ik zag het in een bio, ik schreef de persoon in wiens profiel dit stond een berichtje dat ik deze grap met liefde wilde leasen voor wel 100 jaar. ‘Haha, prima hoor.’

100% zweefvrij. ‘Ik werk 100% zweefvrij’ en ‘ik ben er speciaal voor 100% zweefvrije trainers.’ Ik heb ook een keer een 100% zweefvrij cabaretprogramma gespeeld.

Mijn favoriete doelgroep als Lekkere Webtekstenspecialist zijn trainers en coaches. Ik heb een flinke affiniteit met het leed dat menszijn heet. Al dat gekut van de klanten van mijn klanten, die trainers dus, daar kan ik me hevig mee verbonden voelen. Het gedoe in teams. Irritante mensen. Het gedoe in liefdesrelaties, of het grote verlangen naar authenticiteit en tegelijkertijd de angst ervoor. Het twijfelen soms aan alles. Een angst links en rechts. Het omgaan met leegte, met zo’n avond dat je je verveelt, of gedoe met geld, ach, ja, alles. Ik schrijf dus graag voor de tobbende mens, die ook weer allerlei kritiek heeft op z’n eigen getob, want hé, we wonen in geweldig Nederland, waar zeik je over.

En ik herinner me de jaren als trainingsacteur en die focking slimme en knappe trainers en coaches, ja, leuk en lief volk.

Maar.

Maar.

Er is een grote maar. Er wordt heel wat afgezweefd in training- en adviesland. Mensen vertellen de grootste flauwekul.
Anders gezegd: er gaan de meest idiote ideeën in die wereld rond. Holy shit, man.

Is dat erg? Dat is heel erg. Want de mensen zijn dolende en wanhopig, voelen zich alleen en verlaten en dan kom jij met adviezen die geen enkele wetenschappelijke basis hebben en soms zelf aantoonbaar, ik herhaal, aantoonbaar nergens op slaan.

Het is misleidend, en nadat de mensen even heel lekker gingen op jouw aandacht, op de suggestie van een betere toekomst, donderden ze weer terug in hun misère. Nóg meer ontmoedigd. Als je mensen adviezen geeft op gebied van de grote vragen en bijvoorbeeld voeding en gezondheid dan is het je morele plicht om te zorgen dat dit deugdelijk advies is.

Daarom met liefde en vuur:

Dit is mijn top 10 aan kansloze zweeftheorieën en -methoden.

10. Hartcoherentie

Ik las het echt, ik verzin het niet.

‘Gewicht verliezen met je hart.’ Ja. Right. In de kopregel van een LinkedIn-profiel. ‘Gewicht verliezen met je hart.’ Daar ging de koffie over mijn toetsenbord.

Ik vind het gewoon grappig en als ik niet oppas blijf ik met mijn ogen rollen. In deze categorie: ‘wat is je hartsverlangen?’ Dat lees je ook zo nu en dan. Waarom niet gewoon verlangen? Dat komt toch altijd vanuit je hart?

Ik weet instant dat het niet bij me past. Waarschijnlijk vertelt ze een vergezochte onzintheorie, ik voel het aan mijn buikchakra.

9. Intuïtief. Alles met intuïtief

Ik lees op LinkedIn: ‘Intuïtief masseur. Ik verbind je met jezelf.’
Kijk, ik snap het allemaal wel, hè? Al dit soort praat, ik begrijp het in de verte wel, maar waarom zég je het zo?

Want ik ben een intuïtieve schrijver. Een intuïtieve dater ook. Ook een behoorlijk intuïtieve wandelaar, zo kan ik in het Amsterdamse Bos ineens, ik zag het niet aankomen, toch naar links gaan waar ik eigenlijk naar rechts wilde. Heb ik op de Prinsengracht ook vaak.
Maar ik nóem het niet zo en zo zou jij het ook niet moeten noemen. Het is zo pasteltinterig allemaal. En intuïtief is niet per se beter, hè? Ik heb laatst heel intuïtief voor ’t eerst Paella gemaakt. Lekker zonder recept enzo. Dikke week ziek geweest. There you go.

8. Paardencoaching

Ik kán het gewoon niet. Zonder in de lach te schieten dingen schrijven over paardencoaching. Ik bedoel, ik ben streng opgevoed door twee heel gereformeerde mensen én door Youp van ’t Hek. En dan zie ik je staan met een groepje managers naast wat paarden. In de miezerregen. Is alleen maar grappig, toch?

7. Een knalroze mensbeeld

Jij bent goud! Lieve lezer: jij bent goud! Ik weet dat jij het kan! Je bent uniek. En, had ik dat al gezegd, je bent goud!

Oeh, lastig. Dat soort uitspraken op websites. Mensen zijn toch ook domme brokkenmakers? Mensen zijn toch ook egoïstisch? Zijn die mensen allemaal goud? Ik denk meer: het leven is lastig, je bent een vat vol angsten, maar, als ik voor mezelf spreek, ook een meneer met wat talent, vaak te veroordelend, alles, alles ben ik, ook weleens goud.

Maar ook een lul.

En echt lief en fijn kwetsbaar.

Ik kan ook zomaar roepen: ik heb te weinig vrienden, ik zou wat meer vrienden willen en dat vinden anderen dan fijn kwetsbaar.

En ik was de enige die de trouwdag van een vriendin had onthouden.

En ik heb eens tegen iemand gezegd: ‘Nou, de reden dat ik niet wil dat je om twee uur in de nacht nog patat gaat staan eten is niet om je gezondheid, hoor. Het is omdat ik niet wil dat je nog dikker wordt.’

Ik ben goud!

6. De koudwatergekkie

De volgende in de rij van zweefgedoe: alles met koud water is ook stom.

Wat zeg je? Oh, je doucht koud in de ochtend om vijf uur. Prima. Vrij land. Jouw keuze. Maar hou het stil. Het is vijf uur in de ochtend. Ssst… de mensen slapen nog!
Wat zeg je? Ben je in een ijsbad gaan zitten? Moet jij weten, maar hou het stil. Doe maar. Stil. Nu.

5. NLP en Covey

NLP is totaal onwetenschappelijk. 93% van mijn netwerk doet iets met NLP, maar het heeft niets met science based-werken te maken.

Als ik een website zie waar iets met NLP wordt gedaan, ren ik niet meteen weg, misschien hanteert de trainer NLP als een best leuk en interessant model, dan is het prima. Zolang het maar niet als dé waarheid verkocht wordt.
Hetzelfde geldt voor Covey: hanteer het als een mooi boek met leuke gedachten, maar het is geen wetenschappelijke benadering. Niet iedereen die eerst het einde voor ogen heeft, zoals Covey adviseert, gaat succes krijgen.

4. De chakra’s mogen in de shredder

De as van het kwaad. Chakrahealers.

Gisteren heb ik een heerlijke dag gehad. Ik ben met een stalen smoel naar het VUMC gefiets, tien minuutjes. Naar de eerste hulp. ‘Mijn kruinchakra lekt.’ Ik heb jaren geacteerd en het lukte me goed om diepbezorgd over te komen. Lichte paniek. ‘Ja mevrouw, het is vlak voor ‘t weekend begonnen… Moet ik stoppen met suiker eten, dat las ik?’
De mevrouw aan de balie lachte niet. Daar was ze te professioneel voor. Vond ik knap. ‘Ik denk niet dat u dan hier moet zijn, meneer…’

Chakra’s bestaan niet. Wat moet ik er nog meer over zeggen? En dat is geen mening, hè?

3. Kleurcoaching

Tsja. Ik schijt zeven kleuren stront als je me daarheen stuurt. Straks zegt die frisgroene kleur iets over mijn nooit meer weg te rammen jeugdigheid! Wil je niet! Moet je niet willen!
Voor je het weet zegt iemand: donkerbruin, ik zie heel veel donkerbruin bij je. Ga je wel voldoende naar ’t toilet? Ik durf het niet. Ik durf gewoon niet.

Vind je mijn oprechte eerlijkheid hier okergeel, of meer turquoise?

2. Homeopathie

Als je niet weet wat de theorie achter homeopathie is: lees je in. Is gewoon online te vinden, hoe dat in elkaar steekt.
In het kort: ze doen een druppel van een werkzame stof in drie grote zwembaden water en dan zeggen ze dat die werkzame stof nog steeds werkt.
Mensen zijn gewoon knettergek.

De inmiddels overleden James Randi loofde 1 miljoen euro uit aan degene die echt wetenschappelijk kon aantonen dat homeopathie werkt. Of dat je dus net zo goed een slok water kon nemen.

Die 1 miljoen is nooit uitgeloofd.

1. De Law of Attraction

Ik zal nog eens uitleggen waarom ik zo mordicus tegen de Law of Attraction ben: als je heel erg je best hebt gedaan om iets te bereiken, een tof project, een liefde vinden of een kind krijgen en het is niet gelukt, dan is dat kut.
Ik noemde al mijn grote verbondenheid met het gedoe van het leven, ik weet hoe teleurstellend de dingen kunnen zijn.
En het is extra en dubbel kut als je denkt dat het aan jou ligt. En dat overkomt ons allemaal weleens, vaker dan eens. Dat je denkt: ik had dit beter moeten doen en dat was echt stom en dat weekend waarin ik een beetje aan ’t Netflixen was, wat een lul ben ik toch, had harder gewerkt!

Dat doen we allemaal.

Maar de motherfockers van de Law of Attraction die moedigen dat aan.

Want zij hadden je gezegd, die motherfockers van de Law of Attraction, dat je positief moet denken, dat je moet manifesteren en dat het dan goed komt. Dat je met positieve gedachten alles kan bereiken. En toen kwam die zwangerschap toch niet. En die liefde. Of die handvol vrienden. Of dat succes met die leuke training.
En dat komt dus door jou, je dacht niet positief genoeg.
De motherfockers van de Law of Attraction lullen uit hun nek.

En wat wat mij betreft dan wél de moeite waard is?

Alle goed onderzochte adviezen op gebied van zelfvertrouwen, omgaan met depressie, met angst, met tegenslag. En ook alle goed onderzochte claims over voeding, want meine güte daar gaan ook de raarste verhalen rond.

Acceptance en Commitment Therapie komt een eind, doet in elk geval een zeer serieuze poging om goed onderzoek te doen. Ik ben fan! Cognitieve gedragstherapie is door de Amerikaanse psychologenassociatie ook goedgekeurd.

En tot slot: ik ben geen wetenschapper die dit tot op de centimeter uitzoekt. Check daarvoor op LinkedIn Liesbeth Smit, die weet wat zin en onzin is, ook op gebied van eten. Ook raad ik Sjamadriaan aan, die nog een paar gram feller en cynischer dan ik korte metten maakt met mensen die bullshit verkopen.

Maar Sjamadriaan is natuurlijk Wolf en ik ben Steenbok.

Dat is het verschil.

 

Ben jij die frisse, leuke trainer die druk is met het laten groeien van de business? En ben je het roerend eens met bovenstaande? We zijn een match! Laat hieronder je mailadres achter dan mis je geen 100% zweefvrije update over lekkere teksten, authenticiteit en voldoende flauwekul om het vol te houden. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment *
Name *
Email *
Website


Geen zorgen; ik vind spam ook niet zo fijn. Jouw gegevens deel ik niet. Mag ook niet. Zo. Duidelijk.

Veel gelezen blogs:

Hier tekst.