Beste Mark,

De komende drie maanden ben je vrij en dat geeft je eindelijk de tijd om lekker te gaan daten! Hoera! Leuke, lieve, sexy, fascinerende mensen ontmoeten. Leuke vrouwen met verhalen, keihard lachen. Dat gaat gebeuren. Er blijft eens iemand slapen, de liefde, misschien slaat de vonk over.

Maar… los van deze incidenten kan – hoe zeg ik het diplomatiek – los van deze incidenten kan daten ook behoorlijk kut zijn.

Ik ben al eventjes single – ik heb eigenlijk geen actieve herinnering aan een relatie langer dan een week – en daarom beste Mark, mijn vijf adviezen om te voorkomen dat je knettergek wordt.

1. Neem de afwijzingen niet persoonlijk.

Wat gaat gebeuren is dit: je hebt de komende maanden eens een date. En die is leuk. En er wordt gelachen. En gezoend. En de tapas is heerlijk. En dan daarna: je hoort ineens niks meer. Gaat gebeuren. Je belt vertwijfelt met Jort en met Joe en je zegt: ‘Maar er was echt een klik, echt.’ Neem het niet persoonlijk, Mark. Dit soort dingen gebeuren. Je bent geghost. Neem het niet persoonlijk. Even vloeken mag.

Ik had eens een date. Drankje, gelachen, in Amsterdam, buurt van Vondelpark. Na twaalven, een warme nacht, namen we afscheid met een hug. De dag erna appte ik ‘Vond het leuk!’ En toen de dagen erna hoorde ik niets meer. Ik piekerde uren over wat ik moest doen, ik overlegde op mijn departement, met vrienden en bekenden. Gewoon paniek. Vond ik zelf ook stom, ik was toen een 42-jarige man, boys don’t cry, maar ondertussen. Koortsachtig overleg. Want ik wilde zo graag, zo graag. Ik typte haar nog eens een bericht, delete het weer en dat een dag of twee lang. Ik stuurde uiteindelijk, na drie en halve dag ‘Hai hoe is het?’ en toen bleef het weer stil.

Ik belde van gekkigheid eens met mijn therapeut en zij zei: ‘Bel haar gewoon en zeg dat je nog wat wil drinken’ Ik deed dat en schaamde me dat ik er niet zelf opgekomen was. Maar, stukje empathie naar de single en mijzelf: soms ben je ’t helemaal kwijt. Je verkrampt. Zoals voetballers van topniveau ineens geen bal meer kunnen raken. De druk, de verwachtingen. Ik belde. Ze nam niet op. En een uur later kwam het appje ‘Sorrt druk hier’ Dat was het Mark. Dat was het.
‘Sorrt druk hier’ Ik vond het vooral zo kwetsend dat ze niet eens tijd had voor de komma, geen tijd voor de hoofdletter s en on top of that: ze had zelfs geen tijd om het correct te typen.

Ik appte nog: ‘Ja, maar we hadden toch een heel leuke avond?’ Kansloos natuurlijk. Heel kansloos.

2. Happy Single bestaan niet.

De Happy Single is een mythe. Vind je het best ingewikkeld? Dat is normaal. Je installeert drie datingapps en je moet je door heel wonderlijke types heen worstelen. ‘Ik ben gek op me hondje.’ Dat werk. Je hebt een date en iemand appt iemand een uur van te voren ‘Oh, ik ben een dik uur later, liep even anders.’ Dat. Ik kreeg laatst een berichtje: ‘Ik heb een paniek aanval, ik ben zo angstig, ik ben zoveel afgewezen, mannen hebben mooie woorden.’ En daarna stuurde ze zestien berichten door van de man die haar ‘heartless and so cold’ had afgewezen. Echt gebeurd. De berichten van die mannen las ik later eens: het viel allemaal wel mee met het heartless. Ik las ‘je bent een lieve vrouw, maar niet voor mij.’ Dat is echt een heel keurige afwijzing.

Een ander moment had ik een match met iemand die op geen foto lachte. Alleen strenge blikken. Sexy bedoeld, wat ten dele lukte. Ik vroeg na best wel leuk appen en een beetje flirten: ‘zou je misschien toch een foto met een lach hebben??’ Appt ze terug: ‘Je moet je eens heel goed afvragen waarom je eigenlijk wil afspreken.’ Ik weet nog steeds wat ik daarop moest zeggen.

Probeer in dit geweld maar eens happy te blijven, helemaal niet nodig ook.

3. Voorkom toxische positiviteit.

Nogmaals: zit niet te veel in over afwijzingen. Maar kijk uit voor al te veel positiviteit.

Als ze zegt ‘Ja, nee, ik voel geen romantische klik’, zeg dan niet: ‘Gaaf.’ ‘Super!’

Er waait een nare wind van ‘toxische positiviteit’ door het land, door de wereld. Je moet altijd maar positief zijn en goddomme alles als een kans zien. ‘Volgende keer beter!’ ‘Je leert er weer van!’ Laat die mensen die dat zeggen gewoon even hun bek houden. Soms is het gewoon kut. En dat mag gevoeld worden! En dan zeg je: ‘Oh, jammer. Echt jammer. Maar respect natuurlijk.’ Dat. Meer niet. Wat ook nog wel een goede is: ‘Mocht je je bedenken, je hebt mijn nummer.’ Je mag het moeilijk vinden, echt. Het is volkomen normaal dat als je iets graag, echt graag wil in het leven en het lukt niet goed dat je dan teleurgesteld bent. Laat niemand je wat wijsmaken.

4. Leer deze afkortingen even uit je hoofd.

Tot slot, belangrijk, even deze afkortingen uit je hoofd leren. Ik had er twee maanden voor nodig om te snappen wat vrouwen bedoelen met ‘Geen ONS.’ Ik vond het zo raar dat ze niet samen wilden zijn, dat de afwijzing er al was voor het echte daten.

ONS = One night Stand
FWB = Friends With Benefit.
ENM = Ethical Niet-Monogamie

5. Kijk in de camera.

Maak je een selfie? Prima, maar kijk wel in de camera, niet op je schermpje. Kan dat niet met je Nokia? Stap toch over op een Iphone. En dus in de camera kijken, het staat zo dom, zo onnozel, Mark, maak de fout niet.

Check hier de rest van de 9 datingprofiel ergernissen, maak deze fouten niet.

Mark, tot slot mijn twee favoriete quotes in uitdagende tijden:

Niets is makkelijk in de leven, behalve plassen onder de douche. (Russian Doll, Netflix.)

En: Gras gaat niet harder groeien door er aan te trekken.

ppps dit is mijn absolute top tip: het zelfhulpboek voor singles. 

pppps ik ging eens naar een Speeddate en dit gebeurde.

Maar dateleed horen, word dan lid van Club Lekker Bezig, over het ongemakkelijke feest dat (single) leven heet. Voor singles die zichzelf heel slim en smaakvol vinden. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment *
Name *
Email *
Website


Geen zorgen; ik vind spam ook niet zo fijn. Jouw gegevens deel ik niet. Mag ook niet. Zo. Duidelijk.

Veel gelezen blogs:

Hier tekst.